wtorek, 20 sierpnia 2013

Karobowa tarta z waniliową gruszką i bananem :)

Dziś kolejna nowinka w mojej kuchni - karob.
Karob powstaje z owoców drzewa karobowego, zwanego też chlebem świętojańskim. Przypomina kakao i może być jego zamiennikiem w kuchni. Posiada 50% mniej tłuszczu, jest lekko słodki i hypoalergiczny. Ciekawostką, którą powtarzam za wikipedią jest fakt, że dawniej nasiona karobu służyły jako jednostka masy, bo miały stałą wagę. Okazuje się, że używana dziś jednostka karat wywodzi się z greckiego słowa keration, które oznacza karob :)
Takie ciekawostki można znaleźć zagłębiając się w wiedzę kulinarną.

Wróćmy jednak do tarty. Spód powstał z mąki orkiszowej, oleju kokosowego, jajka, dwóch łyżek brązowego cukru i kopiastej łyżki karobu. Ciasto miało bardzo ciemną barwę i pięknie pachniało. Wygniatanie go na formie to czysta aromaterapia :)
Procedurę postępowania z ciastem na tartę na pewno już dobrze znacie, bo opisywałam ją wielokrotnie, z tym ciastem postępujemy identycznie.
Tartę trzeba wypełnić jakąś pyszną masą. Na masę użyłam serka ricotta, zmiksowanych owoców (dwa banany i bardzo dojrzała gruszka), jajka, łyżeczki pasty waniliowej, dużej łyżki masła orzechowego i łyżki skrobi z tapioki. Nie dosładzajcie masy. Ja chciałam podkręcić waniliowy aromat cukrem waniliowym i uważam, że nawet ta odrobina była zbędna. Dojrzałe owoce są tak słodkie, że nie wymagają dosładzania.
Kiedy na upieczony spód wylałam masę, posypałam ją czarnym sezamem i wstawiłam do piekarnika. Kolorystyka tego ciasta jest bardzo spokojna, dlatego na gotowy placek dodałam parę cukrowych serduszek :)
I jak zawsze zapraszam na pyszną kawę z kawałkiem tarty. Bardzo aromatyczny wypiek. Karob też pięknie pachniał kiedy piekł się sam spód. Fajna alternatywa dla kakao.



2 komentarze:

  1. Z tymi serduszkami tarta wygląda uroczo! Muszę koniecznie wypróbować karob w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Serduszka były konieczne, bo tarta chociaż pyszna, kolorystycznie miała lekkie braki :) Karob polecam, jestem nim zachwycona, piękny zapach i lekka słodycz. Nadaje się świetnie również jako dodatek do ciasta na naleśniki lub omleta. A do tego samo zdrowie :)

      Usuń