sobota, 3 maja 2014

Śledzik z cynamonem i żurawiną


Moje uwielbienie śledzi nigdy się nie skończy. Możliwości jakie daje ta niepozorna rybka w różnych połączeniach ciągle wymagają jeszcze eksploracji. Dziś zupełnie nietypowy śledzik, bowiem słony matjas przełamany został słodkimi dodatkami, a mimo to pozostał charakterny i wyrazisty.
Podstawą jest w tym przypadku świeżość i jakoś płatów śledzia. Potrzebujecie cztery piękne białe matjasy. Kroimy je w wąskie paseczki. Do miseczki ze śledziem dorzucamy drobno pokrojoną średnią cebulę, połowę startego na średnich oczkach tarki jabłka, czubatą łyżeczkę żurawiny z jabłkiem oraz pół łyżeczki zmielonego cynamonu. Mieszamy składniki z jogurtem greckim i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Dodatek cynamonu podkręca smak jabłka i cebuli, jednocześnie nie przeszkadza rybie pozostać królową sałatki.
A jak wszystkie składniki pięknie się "przegryzą" możemy zagotować ziemniaki i podać na nich sałatkę śledziową. Kto lubi klasyczne śledzie w śmietanie na pewno nie będzie zawiedziony tak urozmaiconym smakiem :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz