niedziela, 6 kwietnia 2014

Zdrowe kokosowe słodyczki weekendowe :)

Moja kuchnia mogłaby się nazywać kuchnią w kokosach, bo przyznam szczerze, ilość produktów kokosowych przewyższa chyba każdy inny rodzaj. W związku z tym od jakiegoś czasu obmyślam i planuję kolejne zastosowania kokosowego smaku. Dziś chcę zaprosić Was na dość wyjątkowe słodycze - gdyby zamiast kokosa użyć w nich migdały mielibyśmy marcepan. A tak mamy pastę kokosową. Kto robił domowy marcepan tego pewnie nie zaskoczy przepis. Ponieważ nie byłam pewna efektu, pierwszą próbę przeprowadziłam na niewielkich ilościach produktów.
Zabieramy się do roboty, która jest ręczno-manufakturowa :) Do miseczki wsypujemy cztery łyżki mąki kokosowej, trzy łyżki ksylitolu zmielonego w młynku do kawy na puder i mieszamy. Dodajemy dwadzieścia mililitrów wody różanej, bierzemy tłuczek moździerza i rozcieramy zawartość miski. Gdyby masa, która powstanie była zbyt sucha możecie dodać jeszcze odrobinę wody, ja dodałam zwykłej przegotowanej i łyżeczkę oleju kokosowego. To wszystko łączymy za pomocą tłuczka, wykładamy na blat, i dłońmi modelujemy zwartą kulę. Z masy możemy wymodelować różne kształty, najprościej wałek, który kroimy w plasterki. Ułożone obok siebie na talerzyku na chwilę wkładamy do zamrażarki, aby stężały. Ja wykorzystałam jeszcze silikonowe foremki na czekoladki, do których powciskałam dokładnie masę i również wstawiłam foremkę do zamrażarki.
Ponieważ lubię kokos w czekoladzie rozpuściłam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i zanurzyłam w niej, pomagając sobie widelcem, każdy plasterek. Na kratce czekolada obciekała i stygła. Z silikonowej foremki wyskoczyły tak śliczne kokosowe pralinki, że szkoda było pokrywać je czekoladą, więc tylko na ich szczytach zrobiłam kontrastowe groszki. Każdy wielbiciel kokosa będzie zachwycony takimi słodyczami. Dodatkowym bonusem jest fakt, że są one bez sztucznych dodatków i cukru, zatem można bezkarnie delektować się nimi i to nie tylko w weekend.


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. :) kokos ma coś w sobie, umie uwieść smakiem i zapachem, a z odrobiną wody różanej naprawdę fajnie smakuje :) polecam i pozdrawiam

      Usuń